Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-29@19:20:42 GMT

واجبات نماز و فرق بين واجبات و ارکان نماز

تاریخ انتشار: ۹ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۴۸۱۱۴۸

خبرگزاري آريا -


گفتن تکبيرة الاحرام از واجبات نماز مي باشد

واجبات نماز و ارکان آن
قيام از واجبات نماز مي باشد و براي کسي که توانايي ايستادن دارد، واجب است که نماز خود را به صورت ايستاده بخواند. اين قيام شامل زمان گفتن تکبيرة الاحرام، قرائت و بعد از اتمام رکوع، مي‌شود. در مورد واجبات نماز بايد گفت که نمازگزار بايد افعال نماز را با همان ترتيبي که ذکر شده، انجام دهد و اگر عمداً ترتيب نماز را به هم بزند، نماز باطل مي‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


واجبات نماز چيست؟
نماز از مهم‌ترين عبادتها در اسلام محسوب مي‌شود. اين عبادت از اجزاي متعددي تشکيل شده که برخي از آنها مستحب و برخي ديگر واجب است.

واجبات نماز يازده مورد است:
«اول» نيت. «دوم» قيام يعني ايستادن. «سوم» تکبيرة الاحرام يعني گفتن الله اکبر در اوّل نماز. «چهارم» رکوع. «پنجم» سجود. «ششم» قرائت. «هفتم» ذکر. «هشتم» تشهّد. «نهم» سلام. «دهم» ترتيب. «يازدهم» موالات يعني پي‌درپي بودن اجزاء نماز.

واجبات نماز که تعدادشان به عدد يازده مي‌رسد عبارتند از:
1. نيّت: نيت از اولين واجبات نماز بوده بدين معنا که بايد نماز را به قصد تقرّب به خدا يا به قصد اجراي دستور او بخواند. ولي لازم نيست که نيّت خود را به زبان بگويد.

2. تکبيرة الاحرام: گفتن «الله اکبر» از واجبات نماز مي باشد.

3. قيام: قيام از واجبات نماز مي باشد و براي کسي که توانايي ايستادن دارد، واجب است که نماز خود را به صورت ايستاده بخواند. اين قيام شامل زمان گفتن تکبيرة الاحرام، قرائت و بعد از اتمام رکوع، مي‌شود.

4. قرائت: از ديگر واجبات نماز قرائت مي باشد، يعني خواندن سوره حمد و يک سوره کامل بعد از آن، در رکعت‌هاي اول و دوم.

5. ذکر: گفتن اذکار مخصوص در حال رکوع، سجده و ... از واجبات نماز است.

6. رکوع: از واجبات نماز بوده و لازم است که در هر رکعت، بعد از قرائت حمد و سوره و يا تسبحات اربعه، نماز گزار به رکوع برود. در رکوع بايد به اندازه‌اي خم شود که کف دست به زانوها برسد. در رکوع گفتن هر ذکري کافي است، مثل اينکه بگويد: (سُبحانَ رَبِّي العَظيم وَ بِحَمدِه)

7. سجده: واجب است که بعد از بجا آوردن رکوع و قيام بعد از آن، به سجده رفته و در سجده هفت قسمت از بدن بر زمين قرار بگيرد؛ پيشاني، کف دو دست، هر دو زانو، و دو انگشت بزرگ پا.
از ديگر واجبات نماز که بايد به آن اشاره کرد اين است که نمازگزار بايد پيشاني را بر چيزي بگذارد که سجده بر آن صحيح است؛ مانند خاک، سنگ، چوب و.... در سجده گفتن هر ذکري کافي است، مثل اينکه بگويد: (سُبحانَ رَبِّي الاَعلي وَ بِحَمدِه)

8. تشهد: تشهد از واجبات نماز مي باشد. نمازگزار بعد از انجام دو سجده در رکعت‌ دوم و چهارم نماز، واجب است که به وحدانيت خدا و رسالت پيامبر شهادت داده شود و نيز فرستادن صلوات بر پيامبر و خاندانش واجب است. مقدار واجب تشهد اين است: «أشهَدُ أن لا إلهَ إلّا اللّٰهُ وَحدَه لا شَريکَ له و أشهدُ أنّ محمّداً عبدُه وَ رسولُه، اللّهمَّ صلِّ على محمّدٍ و آلِ محمّدٍ».

9. سلام: بعد از تشهد رکعت آخر نماز مستحب است در حالى که نشسته و بدن آرام است بگويد: «السَّلٰامُ عَلَيْکَ ايُّهَا النَّبِىُّ وَ رَحْمَةُ اللّٰهِ وَ بَرَکٰاتُهُ» و بعد از آن بايد بگويد: «السَّلامُ عَليْکُمْ وَ رَحْمَةُ اللّٰهِ وَ بَرَکٰاتُهُ» يا بگويد: «السَّلامُ عَلَيْنٰا وَ عَلَى عِبٰادِ اللّٰه الصّالِحِينَ».

10. ترتيب: در مورد واجبات نماز بايد گفت که نمازگزار بايد افعال نماز را با همان ترتيبي که ذکر شده، انجام دهد و اگر عمداً ترتيب نماز را به هم بزند، مثلاً سوره را پيش از حمد بخواند، يا سجود را پيش از رکوع بجا آورد، نماز باطل مي‌شود.

11. موالات: موالات نيز از واجبات نماز است يعنى کارهاى نماز مانند رکوع و سجود و تشهد را پشت سر هم بجا آورد و چيزهايى را که در نماز مي‌خواند به طورى که معمول است پشت سر هم بخواند و اگر به قدرى بين آنها فاصله بيندازد که نگويند نماز مي‌خواند، نمازش باطل است.

5 رکن از واجبات نماز

واجبات نماز يازده مورد است که رکوع يکي از آنها است
1. نيت
2. تکبيرةالاحرام
3. قيام موقع گفتن تکبيرةالاحرام و قيام متصل به رکوع؛ يعني، ايستادن پيش از رکوع
4. رکوع
5. دو سجده.

نيت
نيت يکي از ارکان واجبات نماز مي باشد و به اين معني است که انسان، نماز را به قصد قربت – يعني براي انجام فرمان خداوند عالم – به جا آورد و لازم نيست نيت را از قلب خود بگذراند يا مثلا به زبان بگويد: «چهار رکعت نماز ظهر مي خوانم قربة الي الله».

تکبيرة الاحرام
تکبيرة الاحرام از ارکان واجبات نماز مي باشد پس از گفتن اذان و اقامه، با داشتن نيت و گفتن «الله اکبر» نماز شروع مي شود و چون به واسطه گفتن اين تکبير، چيزهايي مانند خوردن و آشاميدن و خنده کردن و پشت به قبله نمودن حرام مي شود، اين تکبير را «تکبيرة الاحرام» مي گويند. و مستحب است در موقع گفتن تکبير، دست ها را بالا ببريم و با اين عمل، بزرگي خدا را در نظر آورده و غير او را کوچک شمرده و پشت سر بيندازيم.

قيام
قيام در حال تکبيرة الاحرام و قيام متصل به رکوع، رکن است ولي قيام در موقع خواندن حمد و سوره و قيام بعد از رکوع، رکن نيست. بنابراين اگر کسي رکوع را فراموش کند و پيش از رسيدن به سجده يادش بيايد بايد بايستد، بعد به رکوع رود و چنانچه به طور خميدگي به حال رکوع برگردد، چون قيام متصل به رکوع را انجام نداده، نمازش باطل است.

رکوع
رکوع نيز از ديگر ارکان واجبات نماز مي باشد. نمازگزار بعد از خواندن قرائت، بايد به قدري خم شود که دست ها به زانو برسد و اين عمل را رکوع مي گويند. در رکوع يک مرتبه «سبحان ربي العظيم و بحمده» يا سه مرتبه « سبحان الله» بايد گفت. پس از رکوع بايد کاملا بايستد، بعد به سجده رود.

سجده
سجده يعني پيشاني و دست ها و سر زانوها و سر دو انگشت بزرگ پاها را بر زمين بگذارد و يک مرتبه «سبحان ربي الاعلي و بحمده» يا سه مرتبه «سبحان الله» بگويد. بعد مي نشيند و دو مرتبه به سجده رفته، ذکر سابق را تکرار مي نمايد. محلي که پيشاني را بر آن مي گذارد بايد زمين يا چيزي باشد که از زمين مي رويد و بر چيزهاي خوراکي و پوشاکي و معدني سجده جايز نيست.

تشهد و سلام
گفتن تشهد و سلام از ارکان واجبات نماز مي باشند. اگر نماز، دو رکعتي است پس از انجام دو سجده برخاسته و حمد و سوره را مي خواند و قنوت را انجام داده و پس از رکوع و دو سجده، تشهد را مي خواند و نماز را سلام مي دهد.

اگر نماز سه رکعتي است پس از تشهد برمي خيزد و حمد تنها را خوانده يا سه مرتبه مي گويد: «سبحان اله والحمدالله ولااله الاالله والله اکبر» و بعد رکوع و دو سجده و تشهد و سلام را انجام مي دهد و چنانچه نماز، چهار رکعتي است رکعت چهارم را مثل رکعت سوم انجام داده و بعد از تشهد، نماز را سلام مي دهد.

فرق بين واجبات نماز با ارکان نماز


سجده از واجبات نماز مي باشد


تفاوت بين رکن و غير رکن در نماز اين است که، رکن اگر عمدا يا سهوا کم و يا زياد شد نماز باطل است و واجب غير رکني اگر عمدا کم و زياد شد نماز باطل است؛ ولي اگر سهوا کم و زياد شد نماز صحيح است. بنابراين اگر در نماز سهوا اشتباهي مرتکب شد در صورتي که خللي به رکن وارد شود نماز باطل است والا صحيح است.
مثلا اگر رکوع اضافه کرد يا دو سجده اضافه يا کم کرد يا تکبيرة الاحرام را دو بار گفت نماز باطل است؛ ولي اگر در قرائت يا اذکار چيزي سهوا کم يا زياد شد اشکالي ندارد.

گردآوري: بخش مذهبي بيتوته
منابع:
tebyan.net
blogfa.com



منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۴۸۱۱۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

(تصاویر) اقامه نماز جمعه در میان ویرانه‌های مسجد غزه

(تصاویر) اقامه نماز جمعه در میان ویرانه‌های مسجد غزه

دیگر خبرها

  • فتوای رهبر انقلاب درباره مصرف داروی سقط جنین با احتمال بارداری و استشمام بوی خوش در اعتکاف
  • قیام علیه جنایات اسرائیل برگرفته از وجدان بیدار جهانیان
  • نظریه پزشکی قانونی یکی از ارکان اساسی رأی قاضی است
  • سلامت از ارکان اصلی خوشبختی و بهروزی/ خانواده سلامت محور «زندگی زیسته» سالمی دارد
  • حمایت دانشگاهیان قائمشهر از قیام جهانی دانشجویان
  • (تصاویر) اقامه نماز جمعه در میان ویرانه‌های مسجد غزه
  • قیام جامعه دانشگاهی ایران در حمایت از دانشجویان آزادیخواه اروپا و آمریکا +تصاویر
  • قیام جامعه دانشگاهی ایران در حمایت از منادیان آزادی و دانشجویان اروپا و آمریکا +تصاویر
  • شوراها از ارکان مردم‌سالاری دینی هستند
  • اجتماع دانشجویان قائم شهر در حمایت از قیام جهانی دانشجویی